Српски језик заслужује да се пази, чува и негује!

У организацији Министарства културе и информисања Републике Србије и Филолошког факултета Универзитета у Београду 4. и 5. октобра 2019. године одржан је дводневни семинар Негујмо српски језик у Образовно- културном центру Вук Караџић у Тршићу. Учесници семинара су били: ученици основних школа из Бајине Баште ( ОШ Свети Сава, ОШ Рајак Павићевић и ОШ Душан Јерковић Костојевићи и ОШ Стеван Јоксимовић), њихови наставници српског језика и књижевности и директорка ОШ Свети Сава и ученици Основне школе Милан Благојевић из Лучана заједно са својим учитељима и наставницима.

Из ОШ Душан Јерковић ишло је четири ученика: Никола Пајић 6. разред, Марија Секулић, Тијана Глигоријевић и Ана Спасојевић 7. разред, а водила их је наставница српског језика Драгана Васић.

            Првог дана ученици су присуствовали позоришној представи Девојка бржа од коња инспирисаној народном књижевношћу коју су извели глумци Анита Стојадиновић и Никола Ранђеловић. Другог дана ученике и њихове наставнике поздравила је помоћница министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић. Потом је за њих организована промоција акције Негујмо српски језик и представљен историјат акције. О језику и писму присутнима  је говорио проф. др Вељко Брбовић. Издавачка кућа Evro buk даровала им је књиге. Након промоције уследила је посета саборишту и Вуковој родној кући у Тршићу и манастиру Троноши са водичем.

Ово је била награда за ученике, њихове наставнике, учитеље и директоре школа што подржавају на свој начин акцију Негујмо српски језик и што се труде да очувају ћирилицу.

Поменути програм ученике је одушевио и био им је занимљив. То је мишљење свих ученика који су били на семинару. Они са нестрпљењем чекају неко слично путовање јер су се лепо дружили, а и нешто ново видели и научили.

Одбор ове акције истакао је колико је важно свестрано и систематски подстицати бригу за очување и развијање српског језика и језичке културе. Њихова намера је да акција стигне у школе, до ученика, јер мисле да је то најбоље место за ову причу.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>